IMF ve Türkiye Arasındaki Son Gelişmeler
IMF tarafından yapılan açıklamada, 27 Eylül’de Türkiye ile 4. madde konsültasyonunun tamamlandığı belirtildi. Açıklamada, geçen yıl boyunca ekonomi politikalarında yaşanan kararlı değişimin Türkiye’nin genel politika duruşunu sıkılaştırdığı vurgulandı.
Politika Değişiklikleri ve Etkileri
Açıklamada, vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarını desteklediği ve daha güçlü gelir politikalarına olan bağlılığın kredibiliteyi güçlendirdiği belirtildi. Politika dönüşünün ekonomik dengesizlikleri azalttığı ve güveni yeniden canlandırdığı vurgulandı.
Ekonomik Beklentiler ve Öngörüler
IMF’nin raporunda yer alan ekonomik tahminlere göre, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıllarda büyümeye devam ederek 2029’da yüzde 3,9 büyümesinin beklendiği ifade edildi. İşsizlik oranının da kademeli olarak düşeceği ve enflasyonun 2025’te yüzde 24’e kadar gerileyeceği tahmin ediliyor.
IMF, Türkiye’nin enflasyonla mücadelede kademeli yaklaşımını sürdürmesi gerektiğini vurgularken, mali, parasal ve gelir politikalarının koordineli şekilde uygulanmasını önerdi. Ayrıca, sürdürülebilir kamu borcu seviyelerine dikkat çekilerek, yapısal reformların hızlandırılması gerektiği belirtildi.
Gelecek İçin Öneriler ve Değerlendirmeler
Açıklamada, Türkiye’nin finansal istikrarını korumak için teyakkuzda olması ve daha fazla reform yapması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, daha kapsayıcı, yeşil ve yüksek büyüme için yapısal reformların ilerletilmesi çağrısında bulunuldu.
IMF’nin raporunda, Türkiye’nin ekonomik politikalarındaki kararlılık ve değişimlerin olumlu etkiler yarattığı ancak önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadele ve yapısal reformlara odaklanılması gerektiği belirtildi.