Kadın hastalıkları
Yeni kadın doğum bölümleri sadece kadınlarda görülen hastalıklara odaklanır. Özellikle bu durumun temel nedeni az gelişmiş, gelişmiş ya da yarı gelişmiş pek çok ülkede kadınların sıklıkla doğum sırasında ve sonrasında hastalığa yakalanması ve ölüme yol açabilmesidir. Bu tehlikeli durumlar nedeniyle ülkede ebelik sektörü büyümektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı kısaca kadın hastalıkları gibi durumlarla ilgilenir. Birçok alan ve departman bu hastalıkları tedavi etmek ve uygun şekilde tedavi edilmesini sağlamak için birlikte çalışır. Bazı hastaneler, kadınlarda kısırlığa bağlı durumlar için de tedavi sunmaktadır. Erkek kısırlığınız varsa hastanenin de tedavi dalları vardır.
İzmir kadın doğum uzmanı öncelikle kadınlarda meydana gelen hastalıklar ve doğumun, doğum sonrası veya doğum sırasındaki önemi ile ilgilenirler. Sıklıkla muayene ettiği hastalıklar kısırlık, adet ile ilgili hastalıklar, gebelik takibi ve sezaryendir. Bazı kadınlarda çok nadir görülen bir hastalık olan rahim ağzı kanseri de tamamen tedavi edilmektedir.
Bu hastalığın erken teşhisi çok önemlidir. Çünkü birçok hastalık ve kanser türünde olduğu gibi bu hastalığı iyileştirmek için ek çalışmalar yapılabilir. Ayrıca kadın doğum uzmanı aile ile hamilelik öncesi veya hamilelik sırasında görüşür. Bu karşılaşma daha fazla aileyi hamileliğe hazırlar.
Kadın hastalıkları genel olarak 8 grupta incelenir
İnfertilite
Endometriozis.
Dismenore (Ağrılı Adet)
HPV Enfeksiyonu
Miyom.
Yumurtalık (Over) Kistleri.
Premenstürel Sendrom ( PMS )
Jinekolojik muayenede neler incelenir
Bir jinekolog tarafından yapılan jinekolojik muayene, tıbbi durumunuzla ilgili sorunların incelenmesiyle başlar. Sorun tespit edildikten sonra tedavilere başlanabilir. Jinekolojik muayene sırasında alınan bilgiler hasta ile hekim arasında kalır. Bu gizli bilgi sizinle jinekoloğunuz arasındadır. Erken teşhis için düzenli jinekolojik muayenelerin yapılması önemlidir.
Başvurulması gereken durumlar
Kötü koku, kaşıntı, kızarıklık, renkli akıntı varsa,
Kılların normalden fazla çıkması, erkek vücut kılları ve memeden süt veya benzeri akıntı varsa,
Adet düzensiz, sık veya seyrek, kanama çok fazla veya çok az adet kanaması yoksa,
Korunmasız da olsa hamile kalamıyorsanız,
Karında veya cinsel organ dışında kitle veya şişlik varsa, cinsel organ, kasık,
Sırasında veya sonrasında kanama varsa cinsel ilişki,
Aşırı adet sancısı, ilişki sırasında ağrı ve sürekli kasıkta ağrı
Hamile kalmayı planlıyorsanız, önce herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol ettirin.