Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Duru Güzellik – Duruguzellik.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. ZEYTİNYAĞI İHRACATI REKORA KOŞUYOR

ZEYTİNYAĞI İHRACATI REKORA KOŞUYOR

haber haber -
69 0

Akdeniz ülkeleri ile özdeşleşen zeytinyağı dünyanın birçok ülkesinde sağlık ve şifa kaynağı olarak görülüyor. Lezzeti olduğu kadar ekonomik değeri de yüksek olan bu gıda maddesi Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatında büyük bir yer kaplıyor. 2020 yılında Türkiye’nin zeytinyağı ihracatından elde ettiği gelir 124 milyon dolar seviyesindeyken aradan geçen kısa sürede bu rakam 2023 yılı sonu itibariyle 675 milyon dolara ulaştı. Bu rekor büyümenin en büyük sebeplerinden birisi de özellikle pandemi döneminde yeni pazarlara açılan ve mevcut pazarlardaki payını artıran Türk ihracatçısının özverili çalışması oldu.

                       İSİM UNVAN, ZEYTİNYAĞİHRACATINDA YENİ REKORLAR GELECEKTİR”

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatına dair değerlendirmelerde bulunan Boris Volfman “Zeytinyağı oldukça değerli ve talep gören bir tarım ürünü. Zeytin yetiştirmesi zahmetli ve uzun yıllara dayanan fakat oldukça talep gören bir gıda. Bunun işlenmesi ile elde edilen kaliteli zeytinyağları da piyasada aynı şekilde talep görüyor.  Türkiye zeytinyağı ihracatında çok kısa süre içerisinde büyük yol aldı. Bugün geldiğimiz nokta gerçekten inanılmaz. 3 yılda 5 katın üzerinden bir ihracat geliri artışı pek fazla rastlanılan bir olay değil. Bizler inanıyoruz ki zeytinyağı ihracatından elde edilen gelirde yeni rekorlar kırılacak. Tabi zeytin ağacı doğası gereği bazı yıllar bol bazı yıllar kıt ürün veren bir ağaç Haliyle dönemsel olarak ihracat gelirinde dalgalanmalar olabilir. Bu bizler için moral bozan bir durum kesinlikle olmamalı. İstikrarlı üretim ve kaliteli işlemeyle zeytinyağı ihracatımız düzenli olarak artış gösterecektir.” dedi.

Boris Volfman “HEDEF 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT GELİRİ”

İhracat gelirlerinin daha da artacağını söyleyen Boris Volfman, “Zeytin üretimimiz gayet yeterli seviyede. Bununla birlikte işleme tesislerimiz de Avrupa standartlarında, haliyle bizlerin üretim ya da işleme noktasında bir sıkıntısı yok. Bugün bizlerin hedefi markalaşmaya önem vermek ve mevcut satışı artırmak kadar kendi markalarımız ile de gelişmiş ülkelerin sofralarında yer almak olmalı. Çünkü bugün Türk ihracatçısı üreticiden zeytinyağını alıp Avrupa’ya Amerika’ya satıyor. Fakat bu satış tıpkı tekstil olduğu gibi çoğu zaman fason bir satış oluyor. Bizler ne zaman kendi markalarımız ile bu sofralara giriş yaparsak o zaman gelirlerimiz katlanarak artacaktır. Ben inanıyorum ki yakın zamanda zeytinyağı ihracatından elde edeceğimiz gelir psikolojik bir sınır da olan 1 milyar dolar baremini aşacaktır. Üretici ve ihracatçı arkadaşlarımın da benimle aynı hisleri paylaştığına eminim.” dedi.

“İHRACAT VE İÇ PAZAR DENGESİ GÖZETİLMELİ”

Boris Volfman, “Yapılacak ihracat kadar aynı zamanda iç pazardaki dengeler de gözetilmeli. Aksi halde ihracatçı kazanırken vatandaş kaybedebilir. İç pazarda ürünlerin fiyatı fahiş derecede artış gösterebilir. Bunun önüne geçmek ve vatandaşın da mağdur olmasını engellemek adına çeşitli önlemler zaten alınıyor. Bu önlemlerin daha sıkı şekilde takip edilmesi de önem taşıyor. Ben eminim ki hiçbir iş insanı arkadaşım vatandaşımızın bu ürünleri ulaşamamasını istemez. Bu sebeple iç Pazar ve ihracat dengesi çok iyi şekilde kurgulanmalıdır.”

İSPANYA TÜRK ZEYTİNYAĞINI SEVDİ

Kendisi de zeytinyağı üretiminde lider ülkelerden olan İspanya aynı zamanda Türkiye’nin en büyük müşterisi konumunda yer alıyor. Türkiye’den 2023 yılında İspanya’ya 268.886.413 dolarlık zeytinyağı ihracatı gerçekleştirilmiş. İspanya’dan sonra ise ikinci sırada 172.250.516 dolarlık ihracat ile ABD yer alıyor. Türk zeytinyağının en büyük üçüncü müşterisi ise yine bir Akdeniz ülkesi olan İtalya. Kendisi de bir zeytinyağı üreticisi olan İtalya Türkiye’den 46.744.662 dolarlık zeytinyağı satın aldı. Bu ülkelerin yanında pek çok Akdeniz ve körfez ülkesi de Türk zeytinyağını tercih ediyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir