DSİ’ye 197 Milyar TL Ödenek Ayrıldı
2025 bütçe teklifine göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak “enerji arz güvenliği, verimliliği ve enerji piyasası, sürdürülebilir çevre ve iklim değişikliği ile toprak ve su kaynaklarının kullanımı ve yönetimi” gibi programlar için çalışmalar yürütecek. Bu kapsamda DSİ’ye 197 milyar 609 milyon 747 bin lira ödenek ayrıldı. En yüksek pay yüzde 95 ile 187,9 milyar lirayla Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi Programı’na verildi.
Su Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Korunması
Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi Programı altında su kaynaklarının araştırılması, tarımsal sulama, taşkın kontrolü ve içme suyu temini gibi konular yer alıyor. DSİ, Türkiye genelinde su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi için depolama tesisleri, sulama ve drenaj tesisleri ile taşkın kontrol tesisleri inşa ediyor. Ayrıca, su kaynaklarının etkin kullanımı ve korunması için yönetim planları, su tahsis planları, kuraklık yönetim planları gibi çalışmalar yürütülüyor.
Arazi Toplulaştırma ve İçme Suyu Temini
DSİ, arazi toplulaştırma faaliyetleriyle sulu tarım alanlarının artırılmasını hedefliyor. Arazi toplulaştırma alanı ve sulamaya açılan alanın genişletilmesi planlanıyor. İçme suyu temini alt programı kapsamında ise DSİ, içme suyu tesisleri yatırımlarını hızlandırarak ihtiyacın karşılanmasını sağlıyor. Bu kapsamda içme suyu miktarının artırılması ve yeni tesislerin kurulması öngörülüyor.
Taşkın Kontrolü ve Erken Uyarı Sistemleri
DSİ, taşkın kontrolü altında ıslah, taşkın koruma ve benzeri tesisler inşa ederek sel ve taşkın risklerini azaltmayı amaçlıyor. Taşkın erken uyarı sistemlerinin ve taşkın kontrol tesislerinin sayısının artırılması planlanıyor.
Bu kapsamda DSİ’nin 2025 yılında su ve toprak kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı için önemli çalışmalar gerçekleştireceği öngörülüyor.