Intermittent fasting (IF) son dönemlerde dünyanın en popüler sağlık trendlerinden biridir. Diğer diyetlerin aksine bu diyette ne yendiğinden daha çok ne zaman yendiğine odaklanılır. İnsanlar bu diyet yöntemini daha sağlıklı olmak, kilo vermek, fit bir görünüme sahip olmak ve yaşam şekillerini sadeleştirmek için tercih etmektedir. Çalışmalar bu diyetin insanların beden ve beyin gelişimini desteklediğini destekler. Ayrıca bel ve basen bölgesinde yağlanmanın önüne geçtiği görülmüştür.
Intermittent Fasting Nedir?
Intermittent Fasting, oruç yapma ve yeme periyotları arasında geçiş sağlayan bir sistemdir. Bir diyetten ziyade bir yeme alışkanlığı olarak görülmektedir. Bu yeme alışkanlığında genellikle günde 16 saat oruç tutulur ve 8 saat yeme periyodu bulunur. Bu yöntem intermittent fasting 16/8 metodu olarak bilinir. 16 saatlik süre boyunca vücuttaki metabolizma gün içinde tüketilen gıdaları hazmeder, hücreler onarılır, bağırsaklar temizlenir ve kalp sağlığı korunmuş olur.
Intermittent Fasting Diyeti Nasıl Yapılır?
Intermittent fasting diyeti yapmanın birkaç farklı yolu vardır. 16/8 en iyi bilinen metottur. Leangains protokolü olarak da bilinir. Kahvaltıyı atlayıp günlük yemek yeme sürenizi öğlen 1 ile akşam 9 arasına sığdırmayı içerir. Bu zaman dilimi dışında kalan 16 saat boyunca hiçbir katı yiyecek tüketmez ama su içebilirsin.
16/8’den sonra en meşhur ikinci intermittent fasting yöntemi ye-dur-ye yöntemidir. Bu yöntemde sadece akşam yemeklerini yemek veya haftada bir iki kez 24 saat yemek yememek gibi farklı metotlar uygulanır. 5:2 diyetinde de haftanın ardışık olmayan günlerinde sadece 500 kalori tüketip diğer 5 günde normal yeme alışkanlığına devam edebilirsin. Pek çok kişi 16/8 yöntemini benimser. Çünkü diğerlerine göre daha basit, sürdürülebilir bir yöntemdir. O nedenle de en popüler olanıdır.
Intermittent Fasting Yöntemi ile Kilo Verilir mi?
Intermittent fasting yapanlar bu yöntemin en basit, en sürdürülebilir ve en kolay bağlı kalınan kilo verme yöntemi olduğunu belirtmişlerdir. Doğru uygulandığı takdirde bu yöntem ile kilo vermek gayet mümkündür. Aralıklı oruç yöntemi sayesinde kalori alımında ciddi oranda azalma gerçekleşir. Aynı zamanda aralıklı oruç yöntemi, hormon seviyelerinde değişikliğe yol açar. Bu durumda kilo vermeyi kolaylaştırır. Yağ yakıcı hormon norepinefrin (noradrenalin) salınımını da artırdığından vücuttaki fazla yağı kolayca yakabilirsin.
Intermittent Fasting Örnek Menüsü
Bu diyette yeme periyotlarında Akdeniz diyetinde bulunan gıdaları tüketmek ideal bir tercih olacaktır. Akdeniz diyetinde yer alan tam tahıllı besinler, yeşil yapraklı sebzeler, meyve ve sağlıklı yağlar gibi tercihlerde bulunabilirsin. Örnek gıdalar arasında avokado, balık, lor peyniri, ceviz, kaju, kepek ekmeği, zeytinyağlı sebze yemekleri, zeytinyağında pişmiş omlet gibi lezzetler bulunabilir. 16 saatlik zaman diliminde sabah kahvaltısını atladığınızı varsayalım. Öğle yemeğinde haşlanmış mercimekli salata ve ayran tüketip akşam yemeğinde de zeytinyağlı bir sebze yemeği, salata ve bir iki dilim kepek ekmeği tüketebilirsin. Ara öğün olarak da bir meyvenin yanında yarım yağlı süt içebilir ve çiğ badem, kaju, ceviz gibi kavrulmamış kuru yemişlerden tüketebilirsin.
Yemek Yemediğin Zamanlarda Ne Yiyebilirsin?
Intermittent fastingte yemek yemediğiniz yani oruç tuttuğun zamanlarda su, sade kahve ve çay gibi içecekleri tüketebilirsin. İçtiğin içeceklerin sıfır kalori olmasına özen göstermelisin. Aksi halde yaptığınız diyet intermittent fasting olmaktan çıkar. Yemek yeme periyotlarında normalde beslendiğiniz şekilde beslenmen gerekir. Bu periyotta aşırı yağlı yemeklerden ve bolca abur cubur yemekten kaçınmalısın. Normalde yediğinden çok daha fazlasını tüketiyorsan kilo vermen ve sağlıklı olman olasılık dahilinde değildir.
Sen de intermittent fasting diyeti yapmak istiyor fakat zaman bulamıyorsan Juico seninle! Juico intermittent fasting beslenme paketini deneyimleyebilirsin. Birbirinden farklı içeriğe sahip senin için hazırlanan leziz yemeklerin tadını çıkarabilirsin!